Blogi

Therapist giving advice

Negatiivinen MHQ-pistemäärä on merkki siitä, että on syytä hakeutua sairaanhoidon piiriin

Negatiivinen MHQ-pistemäärä viittaa vakavaan henkiseen hyvinvointiin liittyvään ongelmaan.

Negatiiviset pisteet MHQ-mittarissa (henkisen hyvinvoinnin mittari) viittaavat siihen, että saatat kamppailla vakavan mielenterveyden häiriön kanssa tai olla vaarassa sairastua vakavaan mielenterveyden häiriöön. Hoitamattomana tämä voi johtaa vakaviin seurauksiin, jotka voivat olla jopa hengenvaarallisia. On siis tärkeää hakeutua avun piiriin. Seuraavassa luettelemme muutamia mahdollisia syitä negatiivisen henkisen hyvinvoinnin pisteytyksen taustalla oleviin tekijöihin:

 • Perinnöllinen sairaus, joka vaikuttaa toimintakykyysi
 • Haitalliset lääkkeiden sivuvaikutukset
 • Taustalla oleva neurologinen ongelma
 • Onnettomuuden, kuten päävamman, seuraukset
 • Traumaattiset kokemukset

Edellä mainitut ovat vain muutamia niistä mahdollisista syistä, jotka voivat johtaa negatiiviseen pistemäärään. Ainoastaan ammattilainen, joka suorittaa täydellisen arvioinnin, voi kuitenkin todeta sen varmuudella.

On tärkeää hakeutua terveydenhuollon piiriin

Asiantunteva mielenterveysalan ammattilainen pystyy auttamaan ongelmien hallitsemisessa, lievittämisessä tai jopa niiden voittamisessa. Monet eivät kuitenkaan hakeudu lainkaan mielenterveyspalvelujen piiriin pelon, torjunnan, leimautumisen tai resurssipulan vuoksi, vaikka ovatkin tietoisia vakavista ongelmista. Itse asiassa 44 prosenttia ihmisistä, jotka ovat ahdistuneita tai kärsivät ongelmista, ilmoittaa, etteivät he ole pyytäneet apua. Valitettavasti tämä tarkoittaa sitä, että haasteet saattavat ajan myötä pahentua asteittain.

Ahdistuneisuuden aiheuttamat mielenterveydelliset haasteet voivat olla lamaannuttavia, ja ne vaativat usein useiden eri vaihtoehtojen kartoittamista ja jatkuvaa hoitoa. Se, mikä toimii yhdelle henkilölle, ei välttämättä toimi toiselle. Monet kuitenkin huomaavat, että lääketieteellisen avun saaminen on vaivan arvoista. Kymmenettuhannet suomalaiset käyvät terapiassa ja saavat tukea kuntouttavaa psykoterapiaa varten, ja puoli miljoonaa käyttää jonkinlaista mielialalääkitystä. Yhä useampi on huomannut, että paraneminen ei välttämättä onnistu yksin. Seuraavassa on muutamia tapoja, joilla ammattiapu voi auttaa:

 1. Komplikaatioiden ehkäiseminen. Jotkin mielenterveysongelmat voivat edetä päihdeongelmiksi, itsetuhoiseksi käyttäytymiseksi, aggressiivisuudeksi tai eristäytymiseksi. Pätevä ammattilainen tuntee nämä alueet ja voi auttaa hoitamaan tai ehkäisemään ongelmia.
 2. Sairauksien diagnosointi. Kuten mainitsimme aikaisemmin, joissakin tapauksissa mielenterveyteen liittyviin ongelmiin voi olla fyysinen selitys. Taustalla olevan mahdollisen ongelman tunnistaminen ja sen hoitaminen voi olla jopa hengenpelastus.
 3. Elämänlaadun parantaminen. Negatiivinen MHQ-pistemäärä saattaa kuvastaa sitä, mikä on ollut jo tiedossasi; elämä saattaa olla toisinaan haastavaa. Viimeaikaiset maailmantapahtumat voivat mutkistaa tilannetta entisestään. Pätevä mielenterveyspalvelujen ammattilainen voi auttaa sinua käsittelemään, hallitsemaan ja joissakin tapauksissa jopa ratkaisemaan mahdolliset mielenterveysongelmat. Tuloksena on usein parantuneet ihmissuhteet, lisääntynyt tyytyväisyys elämään ja parempi kyky tunnistaa ja saavuttaa omat elämäntavoitteet.

Katso aiheeseen liittyvät artikkelit – Mielialojen ja tulevaisuuden näkymien hahmottaminen ja mitä sosiaalinen itsetunto tarkoittaa?

Varoitusmerkit, jotka vaativat välitöntä apua

Lääkärin tai terapeutin puoleen kääntyminen on ensiarvoisen tärkeää mielenterveysongelmien hoidossa, mutta joissakin tapauksissa sinun ei kannata odottaa tapaamiseen asti, vaan ryhtyä toimiin heti. Tällaisia ovat mm:

 • Mielentilan äkillinen muutos. Mikäli olet havainnut mielentilan äkillisen tai lyhyen aikavälin muutoksen tai muut ovat huomauttaneet siitä, on sinun syytä ottaa välittömästi yhteyttä lääkäriin tai päivystykseen. Tämä voi olla varoitusmerkki jostain vakavammasta, mutta avun hakeminen viipymättä voi auttaa.
 • Itsemurha-ajatukset tai itsensä vahingoittaminen. Jos olet ajatellut vahingoittaa itseäsi tai tehdä itsemurhan, et ole yksin. Monet kokevat samankaltaisia ajatuksia, mutta niitä ei kuitenkaan kannata käsitellä yksin. Ota yhteyttä paikalliseen ensiapuun tai Kriisipuhelimeen tästä linkistä. Lisäksi sinun kannattaa hakeutua lääkärin, terapeutin tai vastaavien mielenterveyspalveluiden piiriin alueellasi saadaksesi pitkäaikaista tukea.
 • Ajatus toisten vahingoittamisesta. Samoin kuin itsemurha-ajatukset, joillakin voi esiintyä ajoittain ajatuksia toisten vahingoittamisesta. Tämäkin voi olla merkki mielenterveyden häiriöstä tai jopa lääkkeiden sivuvaikutuksesta, ja sinun tulisi ottaa heti yhteyttä lääkäriin tai mielenterveyspalveluihin saadaksesi apua asian käsittelemiseksi. Mikäli mielessäsi on välitön suunnitelma vahingoittaa jotakuta, ota yhteyttä hätäkeskukseen.

Ammattiapua koskevat vaihtoehdot

Jos kyseessä ei ole välitön vaara, seuraava askel on varata aika lääkärille. Tässä muutamia vaihtoehtoja, joista valita:

 • Keskustele perusterveydenhuollon lääkärisi kanssa. Lääkärisi voi arvioida tilanteesi, määrätä hoidon sekä ohjata sinut asianmukaisen asiantuntijan luo.
 • Varaa aika psykiatrille. Psykiatrit ja muut pätevät lääketieteen ammattilaiset voivat tarvittaessa määrätä lääkkeitä tai ohjata sinut toiselle erikoislääkärille. Asia saattaa tuntua pelottavalta, mutta muista, että yli puoli miljoonaa suomalaista käyttää mielialalääkitystä, joten kyseessä ei ole mitenkään epätavallinen asia. Hoitoon hakeutumisella voi olla merkittävä vaikutus. Voit myös harkita sellaista vaihtoehtoa kuin telepsykiatria eli etäpsykiatria, jossa palveluita annetaan verkossa.
 • Varaa aika terapiaan. Moni terapeutti pystyy suorittamaan täydellisen mielenterveysarvioinnin ja joko laatimaan sinulle hoitosuunnitelman tai ohjaamaan sinut lääkärin tai erikoislääkärin vastaanotolle.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta päästä paikallisten ammattilaisten luo, voi avun piiriin olla mahdollista hakeutua etälääkäripalvelujen kautta. Voit soittaa Kriisipuhelimen neuvontanumeroon ympäri vuorokauden 09 2525 0111 nimettömästi ja luottamuksellisesti.

Vaikka avun hakeminen voi olla pelottavaa, muista, ettet ole yksin ja että toimimalla nyt voit kääntää elämääsi parempaan suuntaan.